اصطلاحات کلیدی تاسیسات برق آزمون نظام مهندسی
اتصال زمین (Earth/Grounding): اتصال یک نقطه از مدار الکتریکی یا بدنه تجهیزات به جرم کلی زمین از طریق الکترود زمین.
الکترود زمین (Earth Electrode): قسمتی هادی یا مجموعهای از قسمتهای هادی که در تماس الکتریکی با جرم کلی زمین قرار دارند و برای اتصال به زمین استفاده میشوند.
جرم کلی زمین (General Mass of Earth): یک جرم هادی قراردادی با پتانسیل صفر که مقاومت بین هر دو نقطه آن عملاً نزدیک به صفر است.
مقاومت اتصال به زمین (Resistance to Earth/Ground Resistance): مقاومت بین ترمینال اصلی اتصال زمین و جرم کلی زمین.
سیستم نیرو (Power System): چیدمان توزیع انرژی الکتریکی در یک تاسیسات یا شبکه.
سیستم TN (TN System): سیستمی که در آن نقطه خنثی منبع تغذیه به زمین وصل شده و بدنههای هادی تجهیزات به این نقطه متصل میشوند.
سیستم TT (TT System): سیستمی که در آن نقطه خنثی منبع تغذیه مستقیماً به زمین وصل شده و بدنههای هادی تجهیزات به صورت مستقل به زمین متصل میشوند.
سیستم IT (IT System): سیستمی که در آن سیستم توزیع نیرو از زمین عایق است یا از طریق امپدانس بزرگ به زمین وصل شده و بدنههای هادی به زمین متصل میشوند.
هادی حفاظتی (Protective Conductor – PE): هادی مورد نیاز برای حفاظت در برابر برق گرفتگی، که قسمتهای هادی در معرض تماس را به زمین متصل می کند.
هادی خنثی (Neutral Conductor – N): هادی متصل به نقطه خنثی سیستم که برای انتقال جریان در شرایط عادی مدار استفاده می شود.
هادی حفاظتی-خنثی مشترک (Combined Protective and Neutral Conductor – PEN): هادی که هم به عنوان هادی حفاظتی و هم به عنوان هادی خنثی عمل می کند (در سیستمهای TN-C و بخشی از TN-C-S).
بدنه هادی (Exposed Conductive Part): قسمتی هادی از یک وسیله الکتریکی که به طور معمول برقدار نیست اما ممکن است در صورت خرابی عایق برقدار شود و قابل لمس باشد.
همبندی (Bonding): اتصال الکتریکی بین قسمتهای هادی برای ایجاد پتانسیل یکسان.
همبندی اصلی (Main Bonding): همبندی کلیه هادیهای حفاظتی، هادیهای خنثی، هادیهای حفاظتی-خنثی، هادیهای همبندی ولتاژ هم، الکترودهای زمین، و هادیهای اتصال زمین صاعقه گیر به ترمینال اصلی اتصال زمین.
همبندی ولتاژ هم (Equipotential Bonding): اتصال الکتریکی بین قسمتهای هادی برای کاهش اختلاف پتانسیل.
ترمینال یا شینه اصلی اتصال زمین (Main Earthing Terminal or Bar): ترمینال یا شینهای که برای اتصال هادیهای مختلف اتصال زمین و همبندی به کار میرود.
برق گرفتگی (Electric Shock): پدیده عبور جریان الکتریکی از بدن انسان یا حیوان که منجر به آسیب عضلانی یا سایر اثرات فیزیولوژیکی میشود.
جریان عامل کلید جریان باقیمانده (Rated Residual Operating Current – I∆n): مقدار جریان باقیماندهای که باعث عملکرد (قطع) کلید جریان باقیمانده (RCD) میشود.
ولتاژ تماس (Touch Voltage): ولتاژی که هنگام خرابی عایق بین قسمتهای قابل لمس ظاهر میشود.
ولتاژ قدم (Step Voltage): اختلاف پتانسیل بین دو نقطه از سطح زمین که توسط پاهای شخص پوشانده شده است، در اثر عبور جریان اتصالی از الکترود زمین.
تداخل امواج الکترومغناطیسی (Electromagnetic Interference – EMI): اختلال در عملکرد تجهیزات الکتریکی ناشی از میدانهای الکترومغناطیسی ناخواسته.
Surge Arrester: وسیلهای حفاظتی برای محدود کردن اضافه ولتاژهای ناگهانی در سیستمهای الکتریکی.
کلید جریان باقیمانده (Residual Current Device – RCD): وسیله حفاظتی که در صورت وجود جریان باقیمانده (اختلاف جریان در هادی فاز و نول) مدار را قطع میکند.
ولتاژ ایمنی خیلی پایین (Extra-Low Voltage – ELV): ولتاژهایی که در شرایط عادی و در صورت خرابی عایق، خطر برق گرفتگی ایجاد نمی کنند. شامل SELV، PELV و FELV.
SELV (Safety Extra-Low Voltage): سیستم ELV با جدایی حفاظتی از مدارهای دیگر و زمین، و بدنههای هادی آن نباید به زمین وصل شوند.
PELV (Protective Extra-Low Voltage): سیستم ELV با جدایی حفاظتی از مدارهای دیگر، که بدنههای هادی آن میتوانند به زمین وصل شوند.
FELV (Functional Extra-Low Voltage): سیستم ELV که ایمنی آن تنها به ولتاژ پایین متکی نبوده و نیاز به اقدامات حفاظتی اضافی دارد (مانند اتصال بدنهها به هادی حفاظتی مدار اولیه).
درجه حفاظت (Ingress Protection – IP): کدی دو رقمی که میزان حفاظت یک وسیله در برابر نفوذ اجسام جامد خارجی و آب را مشخص میکند.