انواع بوش ترانسفورماتور بوش RIP در مقابل بوش OIP در آزمون نظام مهندسی برق
انواع بوش ترانسفورماتور بر اساس جنس، ساخت و طراحی عمدتاً به انواع زیر تقسیم می شوند:
- OIP (کاغذ آغشته به روغن) بوش
- بوش RIP (کاغذ آغشته به رزین).
- بوشینگ RIS (مصنوعی آغشته به رزین).
- بوشینگ کاغذ چسبانده شده با رزین (RBP).
- بوش اپوکسی ریخته گری
انواع بوش ترانسفورماتور بوش RIP در مقابل بوش OIP در آزمون نظام مهندسی برق شما می توانید در مورد سایر انواع بوش های الکتریکی در بوش های برقی – انواع، هدف و ساخت و ساز مطالعه کنید.
بوشینگ ترانسفورماتور یک بوش الکتریکی است که یک یا چند هادی را قادر می سازد از مخزن ترانسفورماتور متصل شده عبور کرده و هادی را از آن عایق بندی کند.
بوش ها جزء بسیار حیاتی ترانسفورماتورها هستند. بر اساس گزارش CIGRE WG-12-1983 ، بوش ها (14%) سومین منبع اصلی خرابی ترانسفورماتور پس از تعویض شیر بارگذاری (40%) و سیم پیچی (35%) هستنددر آزمون نظام مهندسی برق.
بوش های کلاس EHV را می توان بر اساس جنس، ساخت و طراحی در دو نوع زیر دسته بندی کرد:
این مقاله عمدتاً بر روی دو نوع اصلی بوشینگ ترانسفورماتور یعنی بوش های آغشته به روغن و بوش های آغشته به رزین و مقایسه آنها تمرکز دارد.
بوش ترانسفورماتور کاغذ آغشته به روغن (OIP).
فناوری سنتی بوشینگ کاغذ آغشته به روغن (OIP) به عنوان یک نوع بوش ترانسفورماتور از روغن به عنوان ماده عایق اصلی خود استفاده می کند.
استفاده از روغن در طول عمر بوش معایب بسیار زیادی دارد، از جمله حساس بودن به نفوذ رطوبت و نشت روغن به دلیل فرسودگی درزگیرها.
به نوبه خود، آسیب پذیری بیشتری در نوع بوش ترانسفورماتور OIP در برابر برخورد صاعقه یا سایر عواملی که می تواند باعث خرابی انفجار شود وجود دارد. علاوه بر این، پر شدن بیش از حد مخازن نفت در کاربردهای نصب افقی می تواند منجر به مشکلات عملیاتی شدید شود.
دمای کارکرد غیرمعمول بالای یک بوش OIP می تواند عمر بوش آن را افزایش دهد و دوباره منجر به مشکلات عملیاتی شدید شود.
انواع بوش ترانسفورماتور بوش RIP در مقابل بوش OIP در آزمون نظام مهندسی برق
شکل نمای مقطعی OIP Bushing را نشان می دهد.
در بوشینگ OIP، هسته از کاغذ پیچیده می شود و متعاقباً با یک مایع عایق، به طور کلی روغن ترانسفورماتور، درمان و آغشته می شود.
هسته در یک پاکت عایق (معمولا “چینی”) قرار دارد، فضای بین هسته و پوشش عایق با همان مایع عایق مورد استفاده برای اشباع پر می شود.
بوش ها با سطح روغن و شیر تست نیز ارائه می شوند. در مرکز ساقه ارائه شده است که هادی سربار را به سیم پیچ ترانسفورماتور متصل می کند، این معمولا از مس ساخته شده است.
بوشینگ کاغذ آغشته به رزین (RIP).
اخیراً یک کلاس جدید انقلابی از مواد عایق به نام کاغذ آغشته به رزین (RIP) با عملکرد حرارتی و الکتریکی برتر ساخته شده است.
شکل نمای مقطعی بوشینگ RIP را نشان می دهد.
در نوع بوشینگ ترانسفورماتور کاغذ آغشته به رزین (RIP) عایق اصلی شامل یک هسته زخمی از کاغذ و متعاقباً آغشته به رزین اپوکسی است. ریخته گری و پخت این عایق فرآیندی است که به دقت کنترل می شود.
یک بوش کاغذ آغشته به رزین را می توان با یک پاکت عایق (معمولاً “عایق کامپوزیت سیلیکونی”) تهیه کرد، در این صورت فضای میانی را می توان با یک مایع عایق یا یک محیط عایق دیگر مانند فوم پلی اورتان، ژل و غیره پر کرد.
با توجه به موارد فوق، می توان گفت که تفاوت عمده بین فناوری بوشینگ کاغذ آغشته به رزین (RIP) و بوش های کاغذ آغشته به روغن (OIP) این است که در فناوری OIP هسته های کندانسور به روغن معدنی درجه ترانسفورماتور آغشته می شوند که در مایع باقی می ماند. در آزمون نظام مهندسی برق فاز در تمام طول عمر خود در حالی که در بوشینگ های RIP اشباع از طریق یک رزین اپوکسی قابل درمان انجام می شود تا یک کندانسور جامد را تشکیل دهد.
- OIP – هسته های کندانسور با روغن معدنی درجه ترانسفورماتور آغشته می شوند که در تمام طول عمر خود در فاز مایع باقی می مانند.
- RIP – اشباع از طریق یک رزین اپوکسی قابل درمان برای تشکیل یک کندانسور جامد انجام می شود.
مقایسه بین انواع بوش ترانسفورماتور [RIP در مقابل OIP]
اکنون دو نوع بوش ترانسفورماتور (بوش های کاغذی آغشته به روغن در مقابل بوش های کاغذی آغشته به رزین) را بر اساس عوامل مختلف با هم مقایسه می کنیم.
1. سطح تخلیه جزئی
به طور کلی سطح تخلیه جزئی مشاهده شده در بوش های کاغذ آغشته به رزین (RIP) در مقایسه با بوش های کاغذ آغشته به روغن (OIP) کمتر است.
در کاغذ آغشته به رزین (RIP)، سطح تخلیه جزئی معمولاً کمتر از 2 pC است. با این حال، در کاغذ آغشته به روغن (OIP) تخلیه جزئی کمتر از 5 pC است.
2. ارزش دلتای قهوهای مایل به زرد
مقادیر دلتای قهوهای مایل به زرد برای بوش های کاغذ آغشته به رزین (RIP) کم است.
مقدار دلتای قهوهای مایل به زرد در محدوده 0.35٪ یا کمتر در مورد بوشینگ های کاغذ آغشته به رزین (RIP) است. اما در مورد بوشینگ های کاغذ آغشته به روغن (OIP)، مقدار دلتای قهوهای مایل به زرد معمولاً 0.45٪ یا کمتر است.در آزمون نظام مهندسی برق
3. کلاس عایق
طبق استاندارد IEC 60137 ، کلاس عایق بوشینگ RIP کلاس E (تا 120 درجه سانتیگراد) است و در بوش OIP کلاس عایق کلاس A (تا 105 درجه سانتیگراد) است.
4. وزن و حمل و نقل
وزن بوش RIP کامپوزیت تقریباً 50 درصد بوش OIP پرسلن است به همین دلیل جابجایی، حمل و نقل و نصب در مورد بوش های RIP آسان تر می شود.
همچنین بوش های OIP بیشتر در معرض آسیب ناشی از خرابکاری، حمل و نقل، جابجایی و نصب هستند.
5. قابلیت مقاومت لرزه ای و مقاومت مکانیکی
طبق استاندارد IEEE 693-2005، نوع بوشینگ ترانسفورماتور RIP استاندارد سطح عملکرد لرزه ای بسیار بالایی را به اثبات رسانده است. با این حال، بوشینگ های OIP دارای قابلیت مقاومت در برابر لرزه ای بسیار پایین هستند.
همچنین مقاومت مکانیکی نوع بوش ترانسفورماتور RIP در مقایسه با مقاومت متوسط نوع بوشینگ ترانسفورماتور OIP بسیار بالا می باشد.
6. نصب و راه اندازی
مزایای نصب نوع بوش ترانسفورماتور RIP نسبت به بوش های OIP به شرح زیر است:
- بوش های RIP را می توان به صورت عمودی و همچنین افقی در هر زاویه ای نصب کرد. اما در مورد بوشینگ های OIP در حین نصب محدودیت وجود دارد یعنی فقط تا 30 درجه از عمودی.
- پایین آوردن روغن ترانسفورماتور در هنگام برداشتن/نصب بوشینگ OIP مورد نیاز است، این مورد برای بوشینگ های RIP لازم نیست.
- زمان نصب بوش RIP نیز در مقایسه با بوش OIP بسیار کمتر است.
7. جنبه نگهداری
نوع بوش ترانسفورماتور کاغذی آغشته به رزین در مقایسه با نوع بوش ترانسفورماتور OIP به دلیل عدم وجود روغن و چینی به بررسی های نگهداری کمتری نیاز دارد.
8. اشتعال پذیری و خطر انفجار:
نوع بوش ترانسفورماتور RIP بدون استفاده از روغن عایق ساخته می شود که آن را غیر قابل اشتعال می کند.
این خاصیت همچنین آن را به یک بوش از نوع غیر انفجاری تبدیل می کند.
با این حال، در مورد نوع بوشینگ ترانسفورماتور OIP، احتمال انفجار به دلیل شکست عایق / قوس شدن بسیار زیاد است. شکست عایق یا قوس شدن می تواند منجر به انفجار بزرگ شود و همچنین ممکن است به دلیل پوشش خارجی چینی که ماهیت شکننده ای دارد، خطرناک باشد.
انواع و طراحی سیم پیچ ترانسفورماتور در آزمون نظام مهندسی برق
تغییرات جدید در دیوان عدالت اداری آزمون کارشناس رسمی دادگستری و قوه قضاییه