مبانی عمومی مبحث 13 مقررات ملی ساختمان
13-1-1 مراجع اين مبحث مبتني بر مقررات و استانداردهای معتبر می باشد. چنانچه در مدت اعتبار این مبحث، ویرایشهای جدیدی از مقررات و یا استانداردها به تصویب برسد، جانشین مقررات، استانداردها و معیارهای مشابه در این مبحث خواهد شد.
13-1-2 لوازم و تجهزات و دستگاههايي در تأسيسات برقي ساختمانها قابل نصب و استفاده خواهند بود كه طبق مشخصات يك يا چند استاندارد معتبر ساخته شده باشند، استفاده از هر نوع لوازم و تجهيزات غير استاندارد اكيداً ممنوع خواهد بود. لازم به ذکر است منظور از عبارت سازندگان و یا سازندگان معتبر دراین مبحث مقررات، سازندگانی هستند ک هتولیدات آنها طبق استانداردهای معتبر بوده و مورد تأیید مؤسسات و ادارات ذیصلاح قرار گرفته باشند.
13-1-3 ليست مقررات و استانداردهاي قابل استفاده به قرار مندرج در پیوست شماره 10 است.
13-1-4 براي آشنايي با سيستمهاي توزيع نيرو، خلاصهاي از شرح مقررات ايمني سيستمهاي نيرو در پيوست شماره 1، ارائه شده است. مفاد و مقررات اين پيوست بايد مانند بقيه موارد اين مبحث مراعات و طبق آن عمل شود.
13-1-4-1 سيستم الكتريكي منتخب براي كليه ساختمانها عموماً سيستم TN از نوع TN-C-S يا TN-S (پيوست شماره 1) خواهد بود.
13-1-4-2 در همه يا جزئي از ساختمانهايي كه به علت كار انجام شده يا به دلايل موجه ديگر، در آنها از سيستمهاي نوع IT و TT (پيوست شماره 1) يا روشهاي ايمني ديگر، مانند ولتاژ خيلي پايين حفاظتي با اتصال زمین و محیطهای با ولتاژ خيلي پايين ايمني بدون اتصال زمين و غيره استفاده ميشود، بايد ضمن رعايت كليات اين مقررات از مقررات و آيين نامههاي معتبر ديگر كه در رديف 13-1-3 ذكر شده است استفاده شود.
13-1-5 در تهيه طرح و اجراي تأسيسات برقي ساختمانها، شدت روشنايي مصنوعي براي هر نوع محيط كار بايد براساس مقادير ذكر شده در جدول شماره پ 2-5 (شدت روشنایی) انتخاب شود. (پيوست شماره 2)
13-1-6 در تهيه طرح تأسيسات برقي ساختمانها، يكي از شرايط مهم، پيشبيني و برآورد هر چه دقيقتر درخواست نیروی برق (تقاضا يا ديماند) يا حداكثر توان مصرفي آن است. پيوست شماره 3 همراه با مفاد بخش 13-4 و ساير قسمتهاي مقررات، راهنماي مفيدي براي حصول اين مقصود خواهد بود.
13-1-7 به كارگيري نشانههاي ترسيمي متعارف و مرسوم در كليه نقشهها و مدارك الزامي است.
13-1-8 در كليه مراحل، به خصوص مراحل اوليه طرح و اجراي كارهاي ساختماني و تأسيساتي، لازم است همكاري نزديكي بين همه دست اندركاران، اعم از طراحان و اجرا كنندگان ساختمان و تأسيسات آن، وجود داشته باشد تا تبادل اطلاعات به موقع انجام شود.
13-1-9 براي اطلاع از نظرات، مقررات و دستورالعملهاي مقامات تأمين كننده سرويسهاي ساختمان و تاسيسات زيربنايي نظير برق، تلفن، آتش نشاني و غيره، بايد به موقع هماهنگيهاي لازم با آن مقامات ذيربط انجام شود و تماس و همكاري لازم تا خاتمه كار ادامه يابد. رعايت مقررات هر كدام از سازمانها و یا شرکتهای مذکور و خصوصاً رعايت قانون حريم برق اجباري است. (پيوست شماره 7)
13-1-10 کلیه پیوستهای این مبحث الزامی بوده و رعایت آنها اجباری است
13-1-11 برای دسترسی به ترجمه انگلیسی اصطلاحات در متن مبحث باید به پیوست شماره 9 رجوع شود.
حفاظت کابل های هر مدار نظام مهندسی برق
راز قبولی آزمون نظام مهندسی برق
نظارت سکونت قبل اخذ پایانکار نظام مهندسی برق
نظارت عملی تابلو کنتوری نظام مهندسی برق
سوالات و پاسخنامه رسمی آزمون نظام مهندسی برق ورود به حرفه مهرماه ۱۴۰۲